blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Krem ananasowo-kokosowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawdę polecam!

Krem ananasowo-kokosowy

Składniki:

Krem ananasowo-kokosowy

 

  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 1 puszka ananasa w plasterkach
  • 2 szklanki mleka
  • 1 pojemnik śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • ew. 3 łyżki likieru kokosowego
  • wiórki kokosowe i czekoladowe

Sposób przygotowania:

Krem ananasowo-kokosowy
Mleko zagotować z wiórkami kokosowymi i cukrem, gotować 10 minut, nie przerywając mieszania. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mleczko kokosowe przestudzić  przez gazę przelać do miski tak aby wiórki zostały na gazie. Z wiórków kokosowych mocno wycisnąć mleko. Dodać do niego likier kokosowy. Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku kokosowym, nie przerywając mieszania. Studzić, dopóki  masa nie zacznie zastygać. Krążek ananasa pokroić na kawałki. Resztę ananasa zmiksować w wysokim naczyniu. Śmietanę ubić na sztywno, wraz z piure ananasowym dodać do zastygającego mleczka kokosowego, wymieszać. Przełożyć do 4 pucharków, wstawić do lodówki na dwie godziny. Udekorować kawałkami ananasa, wiórkami kokosowymi i czekoladowymi» ew. listkami melisy cytrynowej.