kikimora666

kikimora666

Kucharz
[Przepisów: 14]

Krem brukselkowy z ryżem i mozarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ekspresowa, nietypowa zupka

Krem brukselkowy z ryżem i mozarellą

Składniki:

Krem brukselkowy z ryżem i mozarellą

 

  • 1/2 paczki mrożonej brukselki
  • 1/2 małej cebulki
  • ząbek czosnku
  • bulion warzywny (w takiej ilości, aby przykrył warzywa- u mnie ok. szklanki)
  • porządna szczypta chili
  • porządna szczypta imbiru
  • ok. 40g mozarelli
  • 1/3 szklanki brązowego ryżu
  • kilka orzeszków nerkowca
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • łyżeczka jogurtu bałkańskiego lub greckiego

 

Sposób przygotowania:

Krem brukselkowy z ryżem i mozarellą
Ryż gotujemy na parze metodą całkowitej absorbcji wody ok. 30 minut. W tym czasie zagotowujemy bulion (ja używam domowego, pomrożonego w porcjach), wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, obraną i pokrojoną w cząsteczki cebulę, brukselkę. Gdy zagotuje się ponownie, zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem ok. 8-10 minut. Zdejmujemy z gazu, dodajemy chili i imbir, miksujemy blenderem ręcznym na gładki krem. Do miseczki lub talerza nakładamy ugotowany ryż, zalewamy zupą, na wierzchu układamy cienkie plasterki mozarelli, łyżeczkę jogurtu, nerkowce (najlepiej podprażone na suchej patelni teflonowej), natkę pietruszki. Skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy. Smacznego!

Po więcej zdrowych, ciekawych przepisów zapraszam na http://kulinarneigraszki-kk.blogspot.com/

Tagi:

brukselka ryż