Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Słodycze makowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To deser, który przygowałam na wigilijną kolację. Robiłam podobnie, jak domowe sezamki, ale tu w wersji z makiem, którego nie może zabraknąc w trakcie Wigilii.

Słodycze makowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Słodycze makowe

 

  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki Wody
  • 1 i 1/4 szklanki suchego maku
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Słodycze makowe
Cukier wsypać do garnka z grubym dnem, dodać wodę i gotować bez mieszania aż zrobi się karmel. Dodać mak, wymieszać, zagotować. Zdjąć z palnika. Dodać miód, ponownie wymieszać. Przygotować dwa kawałki papieru do pieczenia. Masę szybko wyłożyć na jeden papier, przykryć drugim kawałkiem. Rozwałkować szybko przez papier. Zdjąć wierzchni papier. Pokroić na dowolne rozmaiary i kształty ostrym nożem. Trzeba to robić szybko, gdyż masa twardnieje.
Słodycze makowe
Karmel przygotowany cukru z dodatkiem małej ilości wody.
Słodycze makowe
Mak wymieszany dokładnie z przygotowanym karmelem,
Słodycze makowe
Wyłożona masa makowa na papier i rozwałkowana.