Sposób przygotowania:
Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowym
1. Ciasto: Wszystkie składniki posiekać i wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Podzielić na 2 części. Każdą część wyłożyć do blaszki o wymiarach 24x35 cm wyłożonych papierem do pieczenia. 2. Warstwa orzechowa: Miód, cukier, masło zagotować. Dodać posiekane orzechy i wmieszać do masy. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Lekko ciepłą masę wyłożyć na jeden z blatów ciasta. Obydwa ciasta piec w 180st.C około 10-15 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. 3. Krem: 2,5 szkl. mleka zagotować. W reszcie rozpuścić budynie i cukier, wlać do gotującego się mleka. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać budyń, cały czas miksując do uzyskania puszystego, aksamitnego kremu. Krem wyłożyć na blat ciasta bez orzechów, przykryć blatem z orzechami. Całość schłodzić do stężenia kremu. Smacznego!