Sposób przygotowania:
Ciasto z galaretką i kremem budyniowym
CIASTO: Margarynę, cukier puder oraz cukier waniliowy przekładamy do miski i ucieramy na gładką masę. Następnie dalej ucierając dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy w osobnej misce na sztywną pianę i łączymy ją z masą. Masę wykładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
KREM: Z 300 ml mleka odlewamy 100 ml, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do reszty mleka wsypujemy proszek budyniowy, mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Studzimy. Margarynę ucieramy dodając porcjami zimny budyń. Gotowy krem wykładamy na ciasto. 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 400 ml wody, gdy zacznie tężeć wylewamy ją na wierzch ciasta.
KREM: Z 300 ml mleka odlewamy 100 ml, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do reszty mleka wsypujemy proszek budyniowy, mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Studzimy. Margarynę ucieramy dodając porcjami zimny budyń. Gotowy krem wykładamy na ciasto. 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 400 ml wody, gdy zacznie tężeć wylewamy ją na wierzch ciasta.