gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1294]

Ciasto z galaretką i kremem budyniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką truskawkową. Polecam do popołudniowej kawki. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu.

Ciasto z galaretką i kremem budyniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z galaretką i kremem budyniowym

 

  • CIASTO:
  • 200 gram margaryny
  • 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
  • 10 gram cukru waniliowego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • KREM:
  • 300 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 gram cukru waniliowego
  • 1,5 opakowania budyniu waniliowego
  • 100 gram margaryny
  • 2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Ciasto z galaretką i kremem budyniowym
CIASTO: Margarynę, cukier puder oraz cukier waniliowy przekładamy do miski i ucieramy na gładką masę. Następnie dalej ucierając dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy w osobnej misce na sztywną pianę i łączymy ją z masą. Masę wykładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. 

KREM: Z 300 ml mleka odlewamy 100 ml, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do reszty mleka wsypujemy proszek budyniowy, mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Studzimy. Margarynę ucieramy dodając porcjami zimny budyń. Gotowy krem wykładamy na ciasto. 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 400 ml wody, gdy zacznie tężeć wylewamy ją na wierzch ciasta. 
Ciasto z galaretką i kremem budyniowym
Margarynę, cukier puder oraz cukier waniliowy przekładamy do miski i ucieramy na gładką masę.
Ciasto z galaretką i kremem budyniowym
Białka ubijamy w osobnej misce na sztywną pianę i łączymy ją z masą.
Ciasto z galaretką i kremem budyniowym
Z 300 ml mleka odlewamy 100 ml, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do reszty mleka wsypujemy proszek budyniowy, mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka.
Ciasto z galaretką i kremem budyniowym
2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 400 ml wody, gdy zacznie tężeć wylewamy ją na wierzch ciasta.