michall

michall

Kucharz
[Przepisów: 7]

Krem cebulowy z groszkiem ptysiowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pasuje jako krem przed drugim daniem

Krem cebulowy z groszkiem ptysiowym

Składniki:

Krem cebulowy z groszkiem ptysiowym

 

  • 0,5 kg cebuli,
  • rosół z kury w proszku,
  • śmietana,
  • mąka,
  • olej,
  • białe wino,
  • pieprz,
  • natka pietruszki,
  • profitrolki (groszek ptysiowy)

Sposób przygotowania:

Krem cebulowy z groszkiem ptysiowym
Cebule obieramy, kroimy na talarki. Podsmarzamy na tłuszczu na złoty kolor. Po chwili zalewamy winem, doprawiamy rosołem i pieprzem. Pozostawiamy na 5 minut na wolnym ogniu aby cebula zmiękła. Przygotowujemy śmietanę z mąką i zarzucamy krem. Następnie miksujemy cały krem i odtawiamy aby się nam chwilke pogotował. Doprawiamy do smaku. Podajemy z grzankami lub profitrolkami.

Tagi:

groszek