Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Ciasto z kremem chałwowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo słodkie ciasto z kremem chałwowym dla prawdziwych łasuchów. Nie można mu się oprzeć ani przez chwilę.

Ciasto z kremem chałwowym

Składniki:

Ciasto z kremem chałwowym

 

  • Na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Na krem:
  • 200 g chałwy
  • 200 g margaryny
  • 5 łyżek cukru

 

  • 25 ml alkoholu
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem chałwowym
Mieszamy składniki na biszkopt. Pieczemy w nasmarowanej formie przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotowanie kremu: Nakładamy do miseczki chałwę, margarynę cukier i mieszamy. Zimny biszkopt przekrawamy na pół. Nasączamy alkoholem. Przekładamy kremem, wierzch posypujemy płatkami migdałów. Smacznego!