Sposób przygotowania:
Rolada z kremem chałwowym
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto wyrównać, wstawić do piekanika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut. Gorące ciasto położyć na ściereczce wierzchem do ściereczki i zwinąć razem z nią w roladę. Odłożyć do wytudzenia. Przygotować krem. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.Dodawać porcjami rozkruszoną chałwę. Wystudzone ciasto rozwinąć, posmarować dżemem porzeczkowym a następnie kremem chałwowym.Ciasto zwinąć w roladę. Udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową i wstawić do lodóki do schłodzenia.
marietta