migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Rolada z kremem chałwowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszna rolada ze słodkim kremem

Rolada z kremem chałwowym

Składniki:

Rolada z kremem chałwowym

 

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g margaryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 250 g chałwy waniliowej
  • 1 mały słoiczek dżemu porzeczkowego ok 4-5 łyżek

Sposób przygotowania:

Rolada z kremem chałwowym
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto wyrównać, wstawić do piekanika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut. Gorące ciasto położyć na ściereczce wierzchem do ściereczki i zwinąć razem z nią w roladę. Odłożyć do wytudzenia. Przygotować krem. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.Dodawać porcjami rozkruszoną chałwę. Wystudzone ciasto rozwinąć, posmarować dżemem porzeczkowym a następnie kremem chałwowym.Ciasto zwinąć w roladę. Udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową i wstawić do lodóki do schłodzenia.