Magdusia1312

Magdusia1312

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Krem cytrynowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pyszny deser - Krem cytrynowy

Krem cytrynowy

Składniki:

Krem cytrynowy

 

  • 0,5 l. kremówki
  • zagęstnik do śmietany
  • 2 białka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • otarta skórka i sok z 2 dużych cytryn
  • 6 bardzo cienkich plasterków cytryny, obficie otoczonych cukrem

Sposób przygotowania:

Krem cytrynowy
śmietanę ubijamy na bardzo sztywno, dodajemy 2 łyżki cukru pudru, otartą skórkę i cały sok wyciśnięty z owoców. Łączymy z pianą ubitą z białek wraz z pozostałym cukrem pudrem i przecedzonym sokiem z cytryny. do kremu nie należy dodawać żelatyny, białko wspaniale usztywni i nada puszystości. Przygotowany krem rozkładamy w pucharkach, wstawiamy na kilka minut do lodówki. Przed podaniem przybieramy plasterkami otoczonej cukrem cytryny.