Karola0

Karola0

Szef Kuchni
[Przepisów: 30]

Krem czekoladowy Kasi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonały krem do ciast lub jako deser

Krem czekoladowy Kasi

Składniki:

Krem czekoladowy Kasi

 

  • 400 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 czekolada mleczna
  • do dekoracji owoce lub wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Krem czekoladowy Kasi
Żółtka utrzeć z cukrem i dodać mleko. Ubić składniki na gęsty krem w gorącej kąpieli wodnej (czyli w misce nad gorącą parą wodną). Osobno w garnku rozpuścić czekoladę. Masę zmiksować z 3/4 rozpuszczonej czekolady. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i dodać do gorącego kremu. Wymieszać. Masę przełożyć do salaterek i pozostawić do stężenia. Wyłożyć na talerz i polać pozostałą rozpuszczoną czekoladą. Ozdobić owocami lub wiórkami kokosowymi.

Tagi:

czekolada