Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Krucha tarta z kremem czekoladowym i bezikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Obłędna w smaku tarta. Idealnie kruche ciasto, do tego krem czekoladowy i ananasy, do tego chrupiące beziki. Słodko, ale bardzo pysznie.

Krucha tarta z kremem czekoladowym i bezikami

Składniki:

Krucha tarta z kremem czekoladowym i bezikami

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 10 dag masła lub margaryny

Krem:

  • 20 dag mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 %

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Krucha tarta z kremem czekoladowym i bezikami

Wykonanie ciasta:

Krucha tarta z kremem czekoladowym i bezikami
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wylepiamy formę.

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, wykładamy do podłużnej formy do pieczenia tarty o wymiarach około 36 cm x 12 cm i nakłuwamy widelcem.

Pieczenie:

Krucha tarta z kremem czekoladowym i bezikami
Tartę pieczemy w nagranym piekarniku do zrumienienia.

Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25 minut, czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnia. Upieczone ciasto studzimy.

Wykonanie kremu:

Krucha tarta z kremem czekoladowym i bezikami
Następnie z podanych składników wykonujemy krem czekoladowy.

Czekolady łamiemy na małe kawałeczki i przekładamy do miseczki. Śmietankę podgrzewamy do momentu wrzenia i zalewamy czekoladę, mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się, lekko studzimy.

Składanie:

Krucha tarta z kremem czekoladowym i bezikami
Na spód zimnej tarty wykładamy pokrojonego ananasa.

Na spód tarty układamy ananasa pokrojonego na małe kawałeczki.

Składanie:

Krucha tarta z kremem czekoladowym i bezikami
Ananasy zalewamy kremem czekoladowy, ciepłym i płynnym.

Następnie zalewamy płynnym kremem czekoladowym. Wstawiamy do lodówki do stężenia kremu.

Podanie i rady:

Krucha tarta z kremem czekoladowym i bezikami
Stężoną tartę dekorujemy bezikami, kroimy i podajemy. Smacznego.

Przed podaniem tartę dekorujemy bezikami, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka o pojemności 250 ml.
Wymiary foremki około 36 cm x 12 cm.
Tartę można pokroić na około 8 sporych porcji.
Im dłużej postoi tym bardziej zmięknie.