Sposób przygotowania:
Krucha tarta z kremem czekoladowym i bezikamiWykonanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, wykładamy do podłużnej formy do pieczenia tarty o wymiarach około 36 cm x 12 cm i nakłuwamy widelcem.
Pieczenie:
Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25 minut, czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnia. Upieczone ciasto studzimy.
Wykonanie kremu:
Czekolady łamiemy na małe kawałeczki i przekładamy do miseczki. Śmietankę podgrzewamy do momentu wrzenia i zalewamy czekoladę, mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się, lekko studzimy.
Składanie:
Na spód tarty układamy ananasa pokrojonego na małe kawałeczki.
Składanie:
Następnie zalewamy płynnym kremem czekoladowym. Wstawiamy do lodówki do stężenia kremu.
Podanie i rady:
Przed podaniem tartę dekorujemy bezikami, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka o pojemności 250 ml.
Wymiary foremki około 36 cm x 12 cm.
Tartę można pokroić na około 8 sporych porcji.
Im dłużej postoi tym bardziej zmięknie.