WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1327]

Krem czekoladowy milky way do tortu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny czekoladowy, nie za słodki krem do tortów i ciast ze śmietany i sera mascarpone z czekoladą, batonikami milky way i nutellą.

Krem czekoladowy milky way do tortu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem czekoladowy milky way do tortu

 

  • 600ml śmietany 30%
  • 500g serka mascarpone
  • 100g batoników Milky way
  • 150g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki nutelli

Sposób przygotowania:

Krem czekoladowy milky way do tortu

ETAP 1:

Zimną śmietankę przelać do rondla z grubszym dnem i podgrzać, ale uważać aby jej nie zagotować. W trakcie podgrzewania śmietany pokroić w kosteczkę batoniki i połamać czekoladę na kawałki. Następnie wrzucić je do gorącej śmietany. Odczekać 2 minuty i wymieszać aż wszystko się ze sobą połączy. Gdyby batoniki nie chciały się rozpuścić można przelać śmietanę przez sito i przetrzeć resztki batoników i czekolady.

Śmietanę wystudzić, przykryć i schować do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie do śmietany dodać serek i ubić mikserem na sztywny krem.

Na koniec dodać nutellę i wymieszać.

Kremem można przełożyć np. tort o średnicy 24cm.

Krem czekoladowy milky way do tortu
Krem czekoladowy w trakcie miksowania z nutellą
Krem czekoladowy milky way do tortu
Schłodzona śmietana z roztopioną w niej czekoladą i batonikami
Krem czekoladowy milky way do tortu
Podgrzana śmietana rozmieszana z czekoladą i batonikami
Krem czekoladowy milky way do tortu
Pokrojone batoniki milky way wrzucone do śmietany