jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Babeczki z jajkiem przepiórczym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wytrawne babeczki równie dobrze sprawdzają się na świątecznym stole jak te słodkie. Aby nabrały Wielkanocnego akcentu wzbogaciłam je o przepiórcze jajka oraz kiełbasę. Gorąco polecam jako dodatek do żurku, sałatki, czy wędliny.

Babeczki z jajkiem przepiórczym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki z jajkiem przepiórczym

CIASTO:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 laska kiełbasy,
  • 0,5 szklanki kukurydzy konserwowej,
  • Pęczek szczypiorku,
  • 2 jajka,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Sól do smaku,
  • Pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 12 jajek przepiórczych

DODATKOWO:

  • szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania:

Babeczki z jajkiem przepiórczym

ETAP 1

Babeczki z jajkiem przepiórczym
ugotowane jajka obieramy i studzimy

Jajka przepiórcze gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.

ETAP 2

Babeczki z jajkiem przepiórczym
przygotowujemy kiełbasę i szczypiorek

Kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek drobno siekamy.

ETAP 3

Babeczki z jajkiem przepiórczym
łączymy składniki ciasta w misce

W misce ubijamy delikatnie jajka. Do roztrzepanych dodajemy mąki, proszek do pieczenia oraz olej, mleko i przyprawy. Składniki miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.

ETAP 4

Babeczki z jajkiem przepiórczym
kukurydzę, kiełbasę i szczypior łączymy z ciastem

Do gotowego ciasta dodajemy kiełbasę, kukurydzę oraz szczypiorek. Dodane składniki łączymy z ciastem za pomocą łyżki.

ETAP 5

Babeczki z jajkiem przepiórczym
ciastem napełniamy papilotki

Formę na babeczki wykładamy papilotkami. Następnie napełniamy je do ¾ wysokości przygotowanym ciastem.

W środek każdej babeczki wtykamy przepiórcze jajko.

Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Babeczki pieczemy około 15 minut w 180°C do zrumienienia. Gotowe.


Tagi:

przystawki