jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Cytrynowa babka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam na Wielkanocny stół. Wśród tych wszystkich świątecznych pyszności, orzeźwiający, cytrynowy smak babki sprawdzi się w 100%.

Cytrynowa babka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytrynowa babka

SKŁADNIKI

  • 1 kostka margaryny,
  • 4 jajka,
  • 2 szklanki maki,
  • ¾ szklanki cukru,
  • ¼ szklanki mleka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 torebki kisielu cytrynowego,
  • Olejek cytrynowy

 

  • Około 0,5 - ¾ szklanki kandyzowanych ananasów (ilość według uznania)

DODATKOWO:

Sposób przygotowania:

Cytrynowa babka

ETAP 1

Cytrynowa babka
przygotowujemy formę na babkę

Formę na babkę smarujemy dokładnie tłuszczem i oprószamy bułką tartą.

Owoce delikatnie oprószamy mąką.

ETAP 2

Cytrynowa babka
do tłuszczu dodajemy stopniowo jajka

Margarynę przekładamy do miski. Dodajemy do niej cukier i ucieramy. Do utartej masy stopniowo dodajemy po jednym jajku.

ETAP 3

Cytrynowa babka
łączymy składniki ciasta

Między czasie łączymy ze sobą sypkie składniki, czyli mąkę, kisiel oraz proszek do pieczenia. Do utartej masy wsypujemy sypkie składniki oraz wlewamy mleko i olejek cytrynowy.

Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.

ETAP 4

Cytrynowa babka
ananasy łączymy z ciastem

Gotowe łączymy z kandyzowanymi ananasami. Tak przygotowane wykładamy do przygotowanej formy na babkę.

ETAP 5

Cytrynowa babka
ciasto przekładamy do formy

Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 50 minut w 180°C do tzw. suchego patyczka.

Upieczoną wyjmujemy z formy i studzimy.

Po przestudzeniu dowolnie dekorujemy. U mnie dekoracje stanowi biała czekolada.

DEKORACJA: Śmietankę podgrzewamy. W ciepłej rozpuszczamy drobno pokrojoną czekoladę. Płynną polewamy babkę i odkładamy do zastygnięcia. Gotowe.