Sposób przygotowania:
Cytrynowa babkaETAP 1
Formę na babkę smarujemy dokładnie tłuszczem i oprószamy bułką tartą.
Owoce delikatnie oprószamy mąką.
ETAP 2
Margarynę przekładamy do miski. Dodajemy do niej cukier i ucieramy. Do utartej masy stopniowo dodajemy po jednym jajku.
ETAP 3
Między czasie łączymy ze sobą sypkie składniki, czyli mąkę, kisiel oraz proszek do pieczenia. Do utartej masy wsypujemy sypkie składniki oraz wlewamy mleko i olejek cytrynowy.
Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
ETAP 4
Gotowe łączymy z kandyzowanymi ananasami. Tak przygotowane wykładamy do przygotowanej formy na babkę.
ETAP 5
Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 50 minut w 180°C do tzw. suchego patyczka.
Upieczoną wyjmujemy z formy i studzimy.
Po przestudzeniu dowolnie dekorujemy. U mnie dekoracje stanowi biała czekolada.
DEKORACJA: Śmietankę podgrzewamy. W ciepłej rozpuszczamy drobno pokrojoną czekoladę. Płynną polewamy babkę i odkładamy do zastygnięcia. Gotowe.
SylaUla