Sposób przygotowania:
Ciasto tortowe z kremem czekoladowym
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do białek dodać cukier i jeszcze cały czas ubijać do uzyskania szklistej bezy, następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać, mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, ostrożnie połączyć z masa jajeczną.Prostokątna formę 15 cm na 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto, piec w temp. 180st około 30 minut po upieczeniu wystudzić.Krem: Miękkie masło spienić i do utartego masła dodawać cienkim "strumyczkiem" mleko cały czas ucierając, powstanie nam z tego gładki krem, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i po przestudzeniu dodać do kremu maślanego razem z kakao, delikatnie wszystko ze sobą połączyć, aby krem się nie zważył ( bo lubi to zrobić) na koniec do kremu dodać wiśniówkę. Ja przed dodaniem czekolady odłożyłam 2 łyżki kremu do dekoracji.Upieczony biszkopt przekroić na trzy placki każdy nasączyć wiśniówka lub kawą i posmarować kremem na każdej warstwie kremu ułożyć wiśnie i złożyć ciasto, wierzch i boki też posmarować kremem, dowolnie udekorować i schłodzić w lodówce.
edytaha
iziona
Smakowało wybornie :) mój mąż sam zjadł 3/4 całego ciasta.
marietta
edytaha
Nie dziwię się :)