Sposób przygotowania:
Tort makowy z kremem czekoladowym i pomarańczami
Pieczemy blaty makowe: gotową masę makową mieszamy z jajkami, proszkiem do pieczenia i bułką tartą, ciasto wlewamy bo dwóch blaszek, pieczemy w 180 st.C 30 minut.
Pomarańcze obieramy, miąższ kroimy na cząstki. Na patelni rozpuszczamy cukier, karmelizujemy pomarańcze.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę i sok z pomarańczy. Część czekoladowy odkładamy do dekoracji, część studzimy i miksujemy z masłem.
Na jeden blat makowy wykładamy pomarańcze, krem czekoladowy, kolejny blat. Czekoladę ze śmietaną odłożoną do dekoracji podgrzewamy, żeby była płynna, polewamy tort. Dekorujemy.
Pomarańcze obieramy, miąższ kroimy na cząstki. Na patelni rozpuszczamy cukier, karmelizujemy pomarańcze.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę i sok z pomarańczy. Część czekoladowy odkładamy do dekoracji, część studzimy i miksujemy z masłem.
Na jeden blat makowy wykładamy pomarańcze, krem czekoladowy, kolejny blat. Czekoladę ze śmietaną odłożoną do dekoracji podgrzewamy, żeby była płynna, polewamy tort. Dekorujemy.