Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 842]

Tort makowy z kremem czekoladowym i pomarańczami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pomarańcze plus czekolada dają pyszne i powszechnie znane połączenie. Ja przełożyłam kremem czekoladowym i pomarańczami blaty makowe i tak powstał torcik.

Tort makowy z kremem czekoladowym i pomarańczami

Składniki:

Tort makowy z kremem czekoladowym i pomarańczami

 

Sposób przygotowania:

Tort makowy z kremem czekoladowym i pomarańczami
Pieczemy blaty makowe: gotową masę makową mieszamy z jajkami, proszkiem do pieczenia i bułką tartą, ciasto wlewamy bo dwóch blaszek, pieczemy w 180 st.C 30 minut.

Pomarańcze obieramy, miąższ kroimy na cząstki. Na patelni rozpuszczamy cukier, karmelizujemy pomarańcze.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę i sok z pomarańczy. Część czekoladowy odkładamy do dekoracji, część studzimy i miksujemy z masłem.

Na jeden blat makowy wykładamy pomarańcze, krem czekoladowy, kolejny blat. Czekoladę ze śmietaną odłożoną do dekoracji podgrzewamy, żeby była płynna, polewamy tort. Dekorujemy.