zosiasamosia

zosiasamosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Krem gorszkowy Gośki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny krem z zielonego groszku

Krem gorszkowy Gośki

Składniki:

Krem gorszkowy Gośki

 

  • 25 dkg zielonego świeżego groszku
  • 0,8 litra drobiowego bulionu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki mąki
  • 1/4 pęczka cebuli dymki
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier

 

Sposób przygotowania:

Krem gorszkowy Gośki
Cebulkę dymkę, oczyścić i drobno posiekać nożem. Na rozgrzanym maśle zeszklić dymkę. Do garnka wlać bulion i zagotować. Do gotującego się bulionu wrzucić groszek oraz podsmażoną dymkę. Gotować kilka minut, a następnie zdjąć z palnika. Z ugotowanego groszku odłożyć 2 łyżki. Resztę groszku zmiksować i połączyć z pozostawionym wywarem. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i dodać do wywaru. Całość zagotować. Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotową zupę wlać na talerz, posypać zostawionym wcześniej gorszkiem i natką pietruszki.

Tagi:

przyprawy