kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Zupa szpinakowa krem z makaronem i jajkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna i pożywna zupa szpinakowa z dodatkiem makaronu i jajka. Najlepiej smakuje z pieczywem. Polecam.

Zupa szpinakowa krem z makaronem i jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa szpinakowa krem z makaronem i jajkiem

 

  • 100 g liści szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 g selera
  • 1 łyżka masła
  • 400 ml rosołu
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 20 dag ugotowanego makaronu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • śmietanka 30%

Sposób przygotowania:

Zupa szpinakowa krem z makaronem i jajkiem
Szpinak dokładnie myjemy i przekładamy na cedzak, odsączamy z wody. Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kostkę. Seler obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Do garnka wkładamy masło i dokładamy pokrojone warzywa, przesmażamy przez 5 minut. Następnie dolewamy rosół i gotowujemy.

Szpinak przekładamy na deskę i kroimy, przekładamy do garnka z zupą, gotujemy. Ugotowaną zupę doprawiamy do smaku i blendujemy.

Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę. Zupę przelewamy na talerze i podajemy z ugotowanym makaronem, pokrojonym jajkiem i śmietanką.
Zupa szpinakowa krem z makaronem i jajkiem
Odsączony z wody szpinak kroimy na drobno.
Zupa szpinakowa krem z makaronem i jajkiem
W garnku przesmażamy na maśle pokrojone warzywa.
Zupa szpinakowa krem z makaronem i jajkiem
Dodajemy szpinak i wlewamy rosół, gotujemy.
Zupa szpinakowa krem z makaronem i jajkiem
Gotową zupę studzimy i blendujemy na krem.