Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Zupa krem z dyni z maślanymi grzankami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jesień to czas na pyszne zupy, takie sycące i rozgrzewające. Uwielbiam kuchnię za jej sezonowość. A teraz jest właśnie sezon na dynię. Polecam Wam taką pyszna zupę.

Zupa krem z dyni z maślanymi grzankami

Składniki:

Zupa krem z dyni z maślanymi grzankami

Na zupę:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • około 50 dag dyni (waga już po obraniu i oczyszczeniu)
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • około 15 dag sera sałatkowo-kanapkowego
  • sól do smaku
  • bulion według uznania (ja dałam warzywny)
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • natka pietruszki suszona
  • imbir mielony według uznania
  • gałka muszkatołowa mielona według uznania

Dodatkowo:

  • ulubiona bułka (u mnie domowa, może być również bagietka)
  • suszona natka pietruszki
  • masło do smarowania
  • pestki słonecznika (według uznania)

Sposób przygotowania:

Zupa krem z dyni z maślanymi grzankami
1. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy, kroimy na małe kawałki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Warzywa mają się tylko zaszklić, nie rumienimy ich mocno. Następnie wlewamy bulion i gotujemy do miękkości.

2. Do miękkich warzyw dajemy serek i blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy do smaku. Ilość bulionu zależy jak gęstą chcemy mieć zupę.

3. Bułkę kroimy w plasterki, smarujemy cieniutko masłem i oprószamy natką pietruszki, układamy na blaszce, obok grzanek rozsypujemy pestki słonecznika. Wystawiamy do gorącego piekarnika do zrumienienia się grzanek i pestek słonecznika.

4. Na talerze nakładamy porcje zupy, grzanek i pestek słonecznika. Podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Z tej receptury wyszło mi 4 porcje zupy.

Użyłam dyni hokkaido.

Użyłam serka kanapkowo-sałatkowego, to ten słony serek w kostce.

Tagi:

zupa krem zupy