Sposób przygotowania:
Krem jabłkowy winny
Jabłka umyć, przekroić na połówki lub ćwiartki, usuwając gniazda nasienne i ogonki oraz zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Skropić je sokiem z cytryny bez pestek. Jajka sparzyć wrzątkiem, rozbić nad miską, oddzielając żółtka od białek i utrzeć z cukrem na parze, dolewając wina. Z białek ubić sztywną pianę, dodając łyżeczkę cukru, by się lepiej ubiła i odstawić miskę na bok. Płatki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie, by spęczniała. Masę jajeczną zestawić wystudzić i wymieszać z masą jabłkową, spęczniałą żelatyną oraz pianą. Przełożyć masę do sześciu pucharków i wstawić naczynia do lodówki na najwyższą półkę. Chłodzić z godzinę. Po stężeniu masy, pucharki wyjąć i dekorować krem wiórkami czekoladowymi.