Sposób przygotowania:
Krem pietruszkowo-jabłkowy
Obrać jarzyny ( cebulę i pietruszkę) oraz jabłko. Pokroić drobno cebulę. Rozpuścić w garnuszku masło i wrzucić na nie cebulę. Mieszając zeszklić. W tym czasie utrzeć na tarce pietruszkę i 1 jabłko. Dołożyć do cebuli. Chwilę smażyć mieszając. Zalać bulionem warzywnym i gotować na małym gazie 20 minut. Przelać do malaksera i zmiksować razem ze śmietanką. Doprawić do smaku solą, cukrem. pieprzem białym i sokiem z cytryny. Z pozostałej połówki jabłka usunąć gniazdo nasienne ( nie obierać) i pokroić w cienkie plasterki. Na małej patelni zrobić karmel z płaskiej łyżki cukru. Położyć na nim plastry jabłka. Obrócić by pokrył plastry z obu stron. Posypać mielonym pieprzem i solą. Skropić sokiem z cytryny ( powinny być karmelowe ale pikantne). Plastry bułki opiec na oleju na grzanki. Podawać zupę w filiżankach lub bulionówkach ( miseczkach) kładąc na wierzchu kilka plasterków karmelizowanego jabłka i posypując natką pietruszki z grzanką podaną obok.