Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Krem pietruszkowo-jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Delikatny krem - prosty w przygotowaniu . Przepis inspirowany angielskim Parsnip and Apple Soup.

Krem pietruszkowo-jabłkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem pietruszkowo-jabłkowy

 

  • 1 pietruszka ( korzeń)
  • 1,5 dużego jabłka kwaskowatego
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • sól
  • cukier
  • szczypta pieprzu mielonego ( białego i czarnego)
  • sok z cytryny do smaku
  • natka pietruszki
  • 4 małe kromki bułki
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron

 

Sposób przygotowania:

Krem pietruszkowo-jabłkowy
Obrać jarzyny ( cebulę i pietruszkę) oraz jabłko. Pokroić drobno cebulę. Rozpuścić w garnuszku masło i wrzucić na nie cebulę. Mieszając zeszklić. W tym czasie utrzeć na tarce pietruszkę i 1 jabłko. Dołożyć do cebuli. Chwilę smażyć mieszając. Zalać bulionem warzywnym i gotować na małym gazie 20 minut. Przelać do malaksera i zmiksować razem ze śmietanką. Doprawić do smaku solą, cukrem. pieprzem białym i sokiem z cytryny. Z pozostałej połówki jabłka usunąć gniazdo nasienne ( nie obierać) i pokroić w cienkie plasterki. Na małej patelni zrobić karmel z płaskiej łyżki cukru. Położyć na nim plastry jabłka. Obrócić by pokrył plastry z obu stron. Posypać mielonym pieprzem i solą. Skropić sokiem z cytryny ( powinny być karmelowe ale pikantne). Plastry bułki opiec na oleju na grzanki. Podawać zupę w filiżankach lub bulionówkach ( miseczkach) kładąc na wierzchu kilka plasterków karmelizowanego jabłka i posypując natką pietruszki z grzanką podaną obok.
Krem pietruszkowo-jabłkowy
Uduszone na maśle warzywa i jabłko zalać bulionem i dusić 20 minut
Krem pietruszkowo-jabłkowy
Ugotowaną zupę przelać do malaksera i zmiksować ze śmietanką-doprawić do smaku
Krem pietruszkowo-jabłkowy
Przygotować grzanki z bułki rumieniąc ją na odrobinie oleju
Krem pietruszkowo-jabłkowy
Karmelizowac plasterki jabłka a potem posolic je i posypac pieprzem