SUPERPRZEPIS

Jabłkowy budyń z borówkami

  • 4
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Jabłkowy budyń z borówkami Więcej zdjęć (5)

Dostałam od koleżanki torbę ekologicznych papierówek, do tego deseru pasowały idealnie :)

Składniki:

Jabłkowy budyń z borówkami

 

  • Proporcje na 2 foremki o pojemności 250 ml:
  • 0,5 kg papierówek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (takie na pół litra mleka)
  • 20 dag borówki amerykańskiej
  • kawałek arbuza
  • 2 duże łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • listki melisy do przybrania
  • malutka łyżeczka oleju
  • cukier puder do posypania foremek

Sposób przygotowania:

Jabłkowy budyń z borówkami
Przepis znalazłam w gazecie, zmieniłam lekko proporcje i dodane owoce. Jak to bywa z takimi przepisami, efekt końcowy wizualnie znacznie różni się od zdjęcia w gazecie, ale deser jest bardzo smaczny i polecam go miłośnikom jabłek. Jabłka umyłam, obrałam ze skóry i pokroiłam w mniejsze kawałki. Umieściłam w rondelku, wlałam sok z cytryny, podlałam niewielką ilością wody i dusiłam pod przykryciem około 10 minut – jabłka całkowicie się rozprażyły. Przetarłam je przez bardzo gęste sito (nie mogłam zblendować z powodu awarii sprzętu), dodałam cukier wanilinowy i dosłodziłam do smaku. Garnek postawiłam ponownie na palniku. Proszek budyniowy rozrobiłam w około 1/4 szklanki wody i wlałam do puree jabłkowego. Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam mieszając przez 2-3 minuty. Odstawiłam z palnika. Borówki opłukałam pod bieżącą wodą i osuszyłam w ściereczce. Najbardziej dorodne pozostawiłam do przybrania, pozostałe wsypałam do gorącego budyniu i delikatnie wymieszałam. Budyń przełożyłam do wcześniej nasmarowanych olejem i oprószonych cukrem pudrem foremek. Kiedy budyń ostygł wstawiłam go jeszcze na pół godziny do lodówki. Kiedy całkowicie stężał, wyłożyłam na talerzyki. Aby to bezproblemowo zrobić, odciągnęłam palcami brzegi budyniu od ścianki foremki, a następnie umieściłam ją do góry dnem nad powierzchnią talerzyka – budyń ładnie się sam powoli wysunął. Na każdą porcję położyłam po łyżce gęstej kwaśnej śmietany (można dać ubitą kremówkę), przybrałam pozostałymi borówkami, kuleczkami wyciętymi z miąższu arbuza i listkami melisy.
Jabłkowy budyń z borówkami
Uprażone jabłka przetarłam przez gęste sito.
Jabłkowy budyń z borówkami
Dwie foremki posmarowałam olejem i oprószyłam cukrem pudrem.
Jabłkowy budyń z borówkami
Do gorącego budyniu dodałam borówki amerykańskie.
Jabłkowy budyń z borówkami
Gęsty budyń z owocami przełożyłam do foremek.

Tagi:

borówka