alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Krem jagodowy z bitą śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Lato to czas świeżych i pysznych owoców, dlatego też staram się je wykorzystywać na różne sposoby. Zrobiłam pyszny jagodowy krem.

Krem jagodowy z bitą śmietaną

Składniki:

Krem jagodowy z bitą śmietaną

 

  • 180 ml kremówki 30%
  • 120 g jagód
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1/5 szkl ciepłej wody
  • Bita śmietana
  • 200 ml zimnej kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietan fix
  • 1 szkl jagód

Sposób przygotowania:

Krem jagodowy z bitą śmietaną
Do jagód wlać 4 łyżki wody, wsypać cukier i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 3-4 minuty aż woda lekko odparuje a jagody się rozgotują, zdjąć z ognia. Do gorących jagód wlać żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie. Odłożyć do ochłodzenia i lekkiego stężenia.

Zimną kremówkę ubić na sztywno dodawać porcjami zimne i tężejące jagody i miksować na wolnych obrotach do połączenia się składników.

Krem rozlać do kieliszków i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem na wierzch nakładamy świeże jagody i robimy kleks z bitej śmietany.

Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wsypać śmietan fix.