aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Tort jagodowy z borówkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pyszne tort z jagodami i borówkami

Tort jagodowy z borówkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort jagodowy z borówkami

 

  • biszkopt:
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • krem:
  • 400 ml kremówki,
  • 3 łyżki cukru,
  • 300 jagód,
  • 100 g czerwonych borówek,
  • nasączenie:
  • 1 szklanka naparu z zielonej miętowej herbaty.

Sposób przygotowania:

Tort jagodowy z borówkami
Jajka wraz z cukrem ubijamy w misce, którą trzymamy nad garnkiem z gotującą się wodą (dzięki temu biszkopt będzie pulchniejszy). Do ubitych jajek dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na tortownicę (22 cm) wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 170 stopniach.Robiąc biszkopt zwróćcie uwagę na mąkę ziemniaczaną, czy czasem nie jest przeterminowana - mi raz ten biszkopt nie wyszedł, tzn. wyszedł, ale strasznie gumowaty i wydaje mi się, że to wina mąki ziemniaczanej. Zimną kremówkę ubijamy z 3 łyżkami cukru na sztywną pianę. Biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy herbatą. Następnie przekładamy bitą śmietaną i owocami. Górę i boki także dekorujemy bitą śmietaną i owocami. Chłodzimy w lodówce przez co najmniej 3-4 godziny.
Tort jagodowy z borówkami
tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bulką
Tort jagodowy z borówkami
jajka ubijamy nad garnkiem z gotujaca sie woda
Tort jagodowy z borówkami
przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy...
Tort jagodowy z borówkami
upieczony biszkopt przekrawamy na pol...