Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Biszkopt z kremem jagodowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Łatwy i szybki , do popołudniowej kawy!

Biszkopt z kremem jagodowym

Składniki:

Biszkopt z kremem jagodowym

 

  • SKŁADNIKI:

 

  • BISZKOPT :

 

 

  • cukier - 0,5 szkl

 

 

 

 

  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

 

 

  • KREM:

 

 

 

 

  • cukier - 3/4 szklanki

 

  • cukier wanilinowy - 1 op

 

 

 

 

  • DODATKOWO :

 

  • herbata / sok do nasączenia biszkoptu

Sposób przygotowania:

Biszkopt z kremem jagodowym
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno. Cały czas miksując dodajemy cukier , a następnie żółtka. Dodajemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Dodajemy roztopione i ostudzone masło. Przekładamy do foremki keksowej ( 28 cm ) wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną bułki tartej i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25-30 minut.



KREM : 300 g borówek zasypujemy cukrami i gotujemy ok 5 minut ciągle mieszając i ugniatając. Dodajemy roztrzepany z 50 ml wody budyń z mąką ziemniaczaną. Gotujemy gęstą masę , a następnie studzimy. Masło ubijamy na puch i dodajemy do budyniu cały czas mieszając / miksując.



CAŁOŚĆ: Ciasto kroimy na 3 blaty i nasączamy herbatą lub sokiem. Przekładamy kremem jagodowym. Resztą smarujemy boki i górę. Wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i resztą borówek z dodatkiem listków mięty.