Sposób przygotowania:
Biszkopt z kremem jagodowym
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno. Cały czas miksując dodajemy cukier , a następnie żółtka. Dodajemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Dodajemy roztopione i ostudzone masło. Przekładamy do foremki keksowej ( 28 cm ) wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną bułki tartej i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25-30 minut.
KREM : 300 g borówek zasypujemy cukrami i gotujemy ok 5 minut ciągle mieszając i ugniatając. Dodajemy roztrzepany z 50 ml wody budyń z mąką ziemniaczaną. Gotujemy gęstą masę , a następnie studzimy. Masło ubijamy na puch i dodajemy do budyniu cały czas mieszając / miksując.
CAŁOŚĆ: Ciasto kroimy na 3 blaty i nasączamy herbatą lub sokiem. Przekładamy kremem jagodowym. Resztą smarujemy boki i górę. Wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i resztą borówek z dodatkiem listków mięty.
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno. Cały czas miksując dodajemy cukier , a następnie żółtka. Dodajemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Dodajemy roztopione i ostudzone masło. Przekładamy do foremki keksowej ( 28 cm ) wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną bułki tartej i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25-30 minut.
KREM : 300 g borówek zasypujemy cukrami i gotujemy ok 5 minut ciągle mieszając i ugniatając. Dodajemy roztrzepany z 50 ml wody budyń z mąką ziemniaczaną. Gotujemy gęstą masę , a następnie studzimy. Masło ubijamy na puch i dodajemy do budyniu cały czas mieszając / miksując.
CAŁOŚĆ: Ciasto kroimy na 3 blaty i nasączamy herbatą lub sokiem. Przekładamy kremem jagodowym. Resztą smarujemy boki i górę. Wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i resztą borówek z dodatkiem listków mięty.
KasiaJulcia
marietta