Sposób przygotowania:
Krem jajeczny z miodem i migdałami
Migdały drobno posiekać, mleko zagotować i przecedzić. Żółtka utrzeć z miodem, dodając co chwile mączkę ryżową, gotowane mleko, migdały. Całość dokładnie wymieszać, położyć na bardzo wolnym ogniu albo nad parą i mieszać dodając stopniowo masło oraz koniak. Gotować przez 5 minut, zdjąć z ognia i (mieszając, by nie utworzył się kożuch) nalać do miseczek lub pucharków. Krem można podawać na ciepło lub przestygnięty nie należy schładzać w lodówce z dodatkiem biszkoptów, rurek waflowych lub wafli. Jest to bardzo smaczny, lekki deser. Posiada ponadto tę zaletę, że cukier zastępuje w nim miód, który jest o wiele zdrowszy. Krem ten można podać dzieciom i rekonwalescentom, gdyż z koniaku po gotowaniu pozostaje jedynie aromat. Smacznego ; )