monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Krem kalafiorowy z chipsami marchewkowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pokochałam kremy i teraz często będą gościć na moim stole:)

Krem kalafiorowy z chipsami marchewkowymi

Składniki:

Krem kalafiorowy z chipsami marchewkowymi

 

  • Krem:
  • 250 g kalafiora
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 6-7 cm pora
  • ½-3/4 litra wody
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • sól
  • Chipsy:
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka oleju

 

Sposób przygotowania:

Krem kalafiorowy z chipsami marchewkowymi
Krem: Warzywa obrać, umyć i osuszyć. Przełożyć do garnka i wlać wodę. Zagotować. Doprawić solą. Ugotować do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie z garnka wyjąć marchewkę i por. Resztę wywaru i warzyw ostudzić. Następnie porządnie zmiksować. Dodać śmietanę i wymieszać. Chipsy: Marchewkę obrać, umyć i dobrze osuszyć. Obieraczką do warzyw wykroić cieniutkie paseczki. W garnku mocno rozgrzać olej. Partiami wrzucać marchewkę i smażyć aż warzywo będzie lekko rumiane. Odsączać na ręczniku papierowym. Krem odgrzać. Przelać na talerz, posypać świeżo mielonym pieprzem i ulożyć marchewkowe chipsy. Smacznego!