Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Krem kalafiorowy z głąba i liści

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wersja kremowa Zupy z głąba i liści kalafiora. Ja gotuję podwójną ilość zupy i na drugi dzień miksuję na krem .

Krem kalafiorowy  z głąba i liści

Składniki:

Krem kalafiorowy z głąba i liści

 

  • 3 szklanki pokrojonego w kostkę głąba kalafiora i wyciętych z liści grubych żyłek
  • 3 różyczki kalafiora
  • 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 marchewka pokrojona ozdobnie
  • 1 litr wody
  • 1 Bulionetka drobiowa Knorra ( lub inna przyprawa do zup )
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 pęczka usiekanego koperku
  • sól
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Krem kalafiorowy z głąba i liści
Części kalafiora, ziemniaki , pierś z kurczaka , marchew- zalać bulionem i gotować 45 minut. Na patelni podsmażyć na maśle połowę pokrojonego koperku , dodać do zupy , wlać śmietankę , mięso podzielić na kawałki i włożyć do garnka Zmiksować zupę w malakserze - doprawić do smaku . Z chleba tostowego zrobić grzanki na oleju z masłem .Podawać zupę w filiżankach posypaną grzaneczkami i koperkiem .