marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Krem karmelowy.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Stopić cukier na karmel na patelni,dodać sok i kilka łyżek wody..Karmel przełożyć do formy żaroodpornej,aż stężeje.Ubić krem,zalać karmel.

Krem karmelowy.

Składniki:

Krem karmelowy.

 

Sposób przygotowania:

Krem karmelowy.
Stopić na patelni cukier na karmel,dodając sok i 3 łyżki gorącej wody.Całość mieszać i zagotować.Powstały karmel
przełożyć do płaskiej i natłuszczonej formy żaroodpornej o poj.3/4 l.Odstawić do stężenia.W tym czasie ubić na kremową masę żoltka z jajkami,resztą cukru,śmietaną i mlekiem.Powstałą masą zalać stężały karmel.Formę włożyć do drugiej większej,częściowo wypełnionej wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.175 st.C na 1,5 godz..
Kiwi obrać,oplukać,osączyć morele z puszki wyjęte i pokroić na ćwiartki.Gotowy krem karmelowy wybić z formy,podzielić na porcje.Deser podawać z owocami i listkami mięty.

Tagi:

jajko jajka