mniammm

mniammm

Kucharz
[Przepisów: 14]

krem malinowy rabarbar

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Sezon rabarbarowy otwarty!

krem malinowy rabarbar

Składniki:

krem malinowy rabarbar

 

  • 50 dag drobnego, malinowego rabarbaru,
  • galaretka malinowa,
  • 2 szklanki dobrej wody,
  • skórka okrojona z całej cytryny,
  • 2 goździki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • szklanka soku malinowego,
  • szklanka śmietany kremówki,

Sposób przygotowania:

krem malinowy rabarbar
Umytego rabarbaru nie obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę. Zagotowujemy dwie szklanki wody, dodajemy cukier, cienko okrojoną skórkę z cytryny i sok malinowy, zagotowujemy, wrzucamy rabarbar i na średnim ogniu gotujemy przez 4-5 min. Zdejmujemy z ognia, do gorącego sypiemy galaretkę, dokładnie mieszamy, aż całość się rozpuści, odstawiamy do przechłodzenia. Wcześniej odrzucamy skórkę z cytryny i goździki. Gdy masa rabarbarowa będzie zimna, ubijamy śmietanę, łączymy delikatnie, ale dokładnie mieszając, rozkładamy porcje w pucharkach. Schładzamy w lodówce ok 2 godzin.