SUPERPRZEPIS

Krem marchewkowo-cytrynowy

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Krem marchewkowo-cytrynowy Więcej zdjęć (5)

Marchewkowy krem z nutą cytryny. Uwielbiam wszelkie kremy i ten polecam, bo jest pyszny!

Składniki:

Krem marchewkowo-cytrynowy

 

  • 2 cytryny
  • 4 marchewki duże
  • ¼ selery
  • 1/3 pietruszki dużej
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1,5 litra wody lub rosołu
  • Sól
  • Pieprz
  • ½ papryczki chili żółtej
  • 4 liście Rukoli

 

Sposób przygotowania:

Krem marchewkowo-cytrynowy
Marchew obieram, myję, to samo z selerą i pietruszką robię. Wkładam do garnka, razem z piersią z kurczaka. Wlewam 1.5 litra wody i gotuję do miękkości około 30 minut. Wyjmuję pierś z kurczaka. Resztę warzyw blenderuję. Doprawiam solą, pieprzem wlewam sok wyciśnięty z jednej cytryny. Pierś kroję na kawałki i dodaję do zupy. Dekoruję papryczką chili i rukolą oraz plastrami cytryny.
Krem marchewkowo-cytrynowy
Marchew seler pietruszka obrane i pokrojone
Krem marchewkowo-cytrynowy
Warzywa pierś z kurczaka zalane rosołem i gotowane
Krem marchewkowo-cytrynowy
Zblenderowana marchewka seler dodany sok z cytryny
Krem marchewkowo-cytrynowy
Krem udekorowany rukola i papryczką chili