Chłodnik truskawkowo-morelowy z ryżem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Słodkie chłodniki z powodzeniem można podać na deser, dodatek mięty fajnie komponuje się z całością.

Chłodnik truskawkowo-morelowy z ryżem

Składniki:

Chłodnik truskawkowo-morelowy z ryżem

 

  • 250 g truskawek
  • 4 morele
  • 1/2 szklanki kefiru naturalnego
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki ugotowanego ryżu
  • 4 liście mięty
  • ksylitol do smaku

Sposób przygotowania:

Chłodnik truskawkowo-morelowy z ryżem

ETAP 1:

Chłodnik truskawkowo-morelowy z ryżem
Schłodzone owoce blendujemy przez chwilę na mus

Schłodzone truskawki (umyte i z usuniętymi szypułkami) umieszczamy w pojemniku blendera. Do truskawek dodajemy umyte morele bez pestek. Całość blendujemy na mus.

ETAP 2:

Chłodnik truskawkowo-morelowy z ryżem
Mus owocowy blendujemy z ryżem i kefirem

Do musu owocowego dodajemy 2 łyżki ugotowanego ryżu i kefir, ponownie blendujemy.

ETAP 3:

Chłodnik truskawkowo-morelowy z ryżem
Masę blendujemy z jogurtem, miętą i ksylitolem

Na koniec dodajemy jogurt naturalny, miętę i ksylitol do smaku. Jeszcze chwilę blendujemy i od razu podajemy. Wierzch posypujemy resztą ugotowanego ryżu.