Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Krem ogórkowo-koperkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszna zupa-krem z ogórków z dodatkiem koperku

Krem ogórkowo-koperkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem ogórkowo-koperkowy

 

  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • Kawałek pora
  • Kilka rzodkiewek
  • 0,5 kg ogórków gruntowych
  • 100g serka topionego
  • 1 pęczek koperku
  • Sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Krem ogórkowo-koperkowy
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wodą, lekko posolić i zagotować. W międzyczasie obrać marchew i por. Pokroić. Wrzucić do ziemniaków. Rzodkiewki umyć, odciąć końce. Przekroić na 2-4 kawałki. Ogórki wyszorować, odciąć końce, przekroić na 8 kawałków. Gdy ziemniaki będą już miękkie wrzucić rzodkiewki i ogórki. Gotować 5 minut. po tym czasie wrzucić serek topiony i zmiksować całość na krem. Postawić na gazie i jeszcze zagotować. Koperek umyć, osuszyć i posiekać. ¾ wsypać do zupy, resztę zostawić do dekoracji. Zupę doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Gorącą zupę rozlać na talerze, posypać groszkiem ptysiowym i koperkiem
Krem ogórkowo-koperkowy
Ziemniaki obrać umyć i pokroić w kostkę Wrzucić do garnka zalać wodą lekko posolić i zagotować
Krem ogórkowo-koperkowy
W międzyczasie obrać marchew i por Pokroić Wrzucić do ziemniaków
Krem ogórkowo-koperkowy
Rzodkiewki umyć odciąć końce Przekroić na 2-4 kawałki Ogórki wyszorować odciąć końce przekroić na 8 kawałków
Krem ogórkowo-koperkowy
Gdy ziemniaki będą już miękkie wrzucić rzodkiewki i ogórki Gotować 5 minut Po tym czasie wrzucić serek topiony i zmiksować całość na krem Postawić na gazie i jeszcze zagotować Koperek umyć osuszyć i posiekać ¾ wsypać do zupy resztę zostawić do dekoracji