Sposób przygotowania:
Krem ogórkowo-koperkowy
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wodą, lekko posolić i zagotować. W międzyczasie obrać marchew i por. Pokroić. Wrzucić do ziemniaków. Rzodkiewki umyć, odciąć końce. Przekroić na 2-4 kawałki. Ogórki wyszorować, odciąć końce, przekroić na 8 kawałków. Gdy ziemniaki będą już miękkie wrzucić rzodkiewki i ogórki. Gotować 5 minut. po tym czasie wrzucić serek topiony i zmiksować całość na krem. Postawić na gazie i jeszcze zagotować. Koperek umyć, osuszyć i posiekać. ¾ wsypać do zupy, resztę zostawić do dekoracji. Zupę doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Gorącą zupę rozlać na talerze, posypać groszkiem ptysiowym i koperkiem