marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Krem orzechowo-kawowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kremy z różnymi smakami są tak samo uwielbiane jak desery lodowe, czy sorbety. Trzeba jednak wiedzieć,że nie wszystkim służą,np.orzechy lub alkohol.Zastąpić je można,np.cukierkami j.w.

Krem orzechowo-kawowy

Składniki:

Krem orzechowo-kawowy

 

  • 6 żółtek,
  • 3/4 szklanki cukru białego lub brązowego,
  • 1/4 l.wrzątku,
  • 3-4 łyżeczki kawy neski smakowej,np.karmelowej,
  • 20 dag.zmielonych orzechów laskowych,
  • 250 ml. kremówki,
  • 5-5 płatków żelatyny,
  • pełna łyżka zimnej wody,
  • do dekoracji kawałki karmelowych lub kawowych cukierków "Kopiko"

Sposób przygotowania:

Krem orzechowo-kawowy
Oddzielić żółtka od białek oraz utrzeć je z cukrem białym lub brązowym na parze do białości z 20 min. Po chwili dodaćzaparzoną ilość kawy neski i krokant z laskowych orzechów własnoręcznie zmielony. Mieszać jeszcze z 10 min. po czym odstawić naczynie na bok, ostudzić. Kremówkę ubić w szklanej misie i chłodzić z 45 min. Płatki żelatyny rozpuścić w łyżce zimnej wody, aby napęczniała. Połączyć masę jajeczno-kawowo-orzechową z ubitą kremówką i spęczniałą żelatyną i przełożyć do szklanych pucharków. Chłodzić niecałą godzinę, aż stężeje deser. Przed podaniem dekorować krem cukierkami karmelowymi lub kawowymi.

Tagi:

kawa