Sposób przygotowania:
Tort orzechowy z kremem czekoladowym
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Orzechy wymieszać z bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę, ciągle ucierając dodajemy sok cytryny. Następnie dodajemy orzechy z bułką tartą i mieszamy całość łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem (tylko dno). Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 stopni ok. 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odwracamy do góry dnem na kratkę kuchenną do wystudzenia. Krem: Czekoladę rozpuszczamy na parze. Białka rozdzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Do ubitych białek dodajemy stopniowo żółtka ciągle ubijając. Masło ucieramy na puch i dodajemy stopniowo ubitą masę jajeczną ciągle ucierając. Stopniowo wlewamy ciągle ucierając stopioną chłodną czekoladę i dodajemy kakao wymieszane z spirytusem. Biszkopt kroimy na 4 krążki. Wszystkie krążki skrapiamy wódką. Pierwszy krążek kładziemy na paterze i smarujemy dżemem. Przykrywamy drugim krążkiem i wykładamy ok. ¼ kremu posypujemy orzechami siekanymi, przykrywamy następnym krążkiem i znowu wykładamy ¼ kremu. Na wierzchu kładziemy ostatni krążek biszkoptowy. Cały tort pokrywamy warstwą kremu pozostawiając 4 łyżki kremu do dekoracji. Powierzchnię wyrównujemy. Wokół brzegu tortu rękawem cukierniczym robimy z kremu gwiazdki. Z białej polewy na papierze robimy kieliszki, po zastygnięciu ostrożnie układamy je na środku tortu. Wierzch posypujemy błyszczącymi perełkami i gwiazdkami. Bok tortu posypujemy orzechami. SMACZNEGO!
marietta