misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Tort ananasowy z kremem bezowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wspaniały tort ananasowy z nutą cytrynową i szwajcarskim kremem bezowym...

Tort ananasowy z kremem bezowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort ananasowy z kremem bezowym

 

  • Biszkopt:
  • 9 jajek
  • 9 kopiastych łyżek cukru
  • 9 kopiaste łyżki mąki
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Krem bezowy:
  • 250 g białek
  • 370 g cukru
  • 600 g masła
  • sok z ½ cytryny
  • Spirytus do smaku

 

  • Dodatkowo:
  • 1 puszka ananasa
  • 1 słoik galaretki porzeczkowej + sok z cytryny
  • 14-16 sztuk pałeczek czekoladowych
  • Barwnik spożywczy: czerwony i zielony
  • Perełki dekoracyjne

 

  • Do nasączenia:
  • 70 ml spirytusu + sok z ananasa

 

Sposób przygotowania:

Tort ananasowy z kremem bezowym
Biszkopt: Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając a następnie żółtka ciągle ubijając. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem (tylko dno) i pieczemy ok. 55 minut w temperaturze 170-180 stopni. Krem bezowy: Białka ubijamy na parze dodając stopniowo cukier dopóki nie osiągną temperatury 60 stopni (wtedy cukier jest już rozpuszczony). Garnek z białkami zdejmujemy znad pary i ubijamy mikserem na średnich obrotach tak długo dopóki nie osiągniemy sztywnej i lśniącej bezy (w tym czasie beza powinna ostygnąć). Wlewamy sok z cytryny i dalej ubijamy. Masło kroimy w niewielkie kawałki. Do wystudzonej bezy dodajemy po małym kawałku masła ciągle ubijając krem. W pewnym momencie krem będzie wyglądał jakby się "zwarzył", należy dalej ubijać na wysokich obrotach tak długo aż uzyskamy sztywny jednolity krem. Wtedy dodajemy spirytusu do smaku ciągle ubijając. Ubijamy tak długo aż krem będzie jednolity, lśniący i sztywny. Ananas dobrze odsączamy z soku i kroimy go w drobną kostkę. Około ½ kremu mieszamy z pokrojonym ananasem. Galaretkę porzeczkową mieszamy z sokiem z cytryny. Biszkopt kroimy na 4 krążki. Każdy krążek nasączamy sokiem z ananasa wymieszanym ze spirytusem. Na paterze kładziemy krążek który był górą biszkoptu, na niego wykładamy galaretkę porzeczkową. Przykrywamy drugim krążkiem i wykładamy połowę kremu z ananasem; kładziemy następny krążek i wykładamy pozostały krem z ananasem. Na wierzchu kładziemy ostatni krążek tak aby spód biszkoptu był na górze. Odkładamy po 1-2 łyżki kremu i barwimy na czerwono, zielono. Pozostałym kremem smarujemy boki i wierzch tortu, powierzchnie wyrównujemy. Na boku tortu kładziemy pałeczki czekoladowe (imitują łodyżki kwiatów). Rękawem cukierniczym z odpowiednią końcówką robimy kwiatki i liście. Na środku każdego kwiatka kładziemy perełkę cukierniczą. Tort najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu. SMACZNEGO!
Tort ananasowy z kremem bezowym
gorące białka ubijamy tak długo aż otrzymamy sztywna i lśniącą bezę, wtedy wlewamy sok z cytryny...
Tort ananasowy z kremem bezowym
Upieczny dzień przed przygotowaniem tortu biszkopt kroimy na 4 krążki...
Tort ananasowy z kremem bezowym
Na paterze kladziemy pierwszy krążek i wykładamy galaretkę porzeczkową...
Tort ananasowy z kremem bezowym
na pozostałe 2 krążki wykladamy krem z ananasem...