marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Krem po normandzku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia kremu

Krem po normandzku

Składniki:

Krem po normandzku

 

  • 1 1/2 szklanki czerwonego burgunda
  • 10 dag cukru
  • 4żółtka
  • 1 duża cytryna

 

Sposób przygotowania:

Krem po normandzku
Żółtka utrzeć z cukrem w głębokim naczyniu żaroodpornym, dodać stopniowo wino. Całość położyć nad parą i ogrzewać, ciągle mieszając, aż masa nabierze konsystencji kremu. (Masa nie może się zagotować!) Wtedy zdjąć ją z pary, wlać przecedzony sok z cytryny, wymieszać i ogrzewać jeszcze przez kilka minut. Znowu zdjąć z pary, mieszać energicznie jeszcze przez 2-3 minut, następnie wlać do kielichów ponczowych. Podawać na gorąco z bezami migdałowymi lub waflami. Jest to niezwykle pożywny, rozgrzewający napój. Polecam go zwłaszcza przy dużym wysiłku fizycznym zimą, na świeżym powietrzu. Kiedyś było to ulubione śniadanie rybaków normandzkich. Smacznego