Sposób przygotowania:
Krem pomidorowy z nutką bazylii
Do garnka wlewamy i podgrzewamy oliwę (na oko, tak żeby pokryć większość dna). Do gorącej oliwy wrzucamy pokrojone na kawałki pomidory ( według preferencji, ze skórką lub bez- jeżeli są dzieci ja jednak polecam obrać je przed skrojeniem) i kiprujemy je(gotujemy, dusimy, rozgotowujemy, smażymy), aż zrobią się mięciutko- ciapkowate (około 7minut) . Dodajemy bazylię i wszystko razem blendujemy. Dodajemy przecier pomidorowy , przyprawy :sól +ewentualnie vegetę. Dla lubiących ostrzejsze smaki polecam dorzucić 2 posiekane ząbki czosnku. Do nalanego do talerza, koniecznie gorącego kremu wrzucamy porwaną ręcznie w paseczki mozzarellę, która nada zupie charakteru i doskonale zastąpi makaron. MNIAM!Do kremu polecam grzanki czosnkowe. Podany z nimi śmiało może zastąpić pełmy posiłek.Póki co krem mnie nie zawodzi, zawsze wychodzi doskonale i wszystkim smakuje. Ostatnio posłużył jako entrée przed głównymi daniami grillowymi i sprawił się znakomicie.Sssmacznego!
edytaha
Sammyk
Jasna sprawa, że nie do końca...tak już mam, że lubię nadawać nowego znaczenia istniejącym słowom lub tworzyć neologizmy.. to określenie najbardziej mi podpasowało.. na szczęście nie jest to słowo nacechowane pejoratywnie dlatego wierzę w to, że będzie smaczne jak u... mnie :)
Babciagramolka
Sammyk
Się robi:) P.S."gotujemy, dusimy, rozgotowujemy, smażdymy" all in one
marietta