marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Krem truskawkowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia kremu

Krem truskawkowy.

Składniki:

Krem truskawkowy.

 

  • 10 żółtek
  • 30 dag cukru
  • 1 szklanka wody
  • 25 dkg truskawek
  • 1/2 l śmietanki kremówki
  • 3 dag gorzkiej czekolady
  • 3 dag migdałów bez skórki

Sposób przygotowania:

Krem truskawkowy.
Do garnuszka wlać wodę i cukier następnie ugotować na wolnym ogniu syrop. Żółtka utrzeć na masę w rondelku i dodać do niej po łyżce syrop. Całość gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając aż masa osiągnie konsystencję kremu. Wtedy zdjąćz ognia i ubijać jeszcze przez 2-3 minuty. Truskawki umyć , odszypułkować, rozgnieść widelcem na papkę, dodać do kremu. Kiedy krem całkiem wystygnie, wymieszać go ostrożnie z bitą śmietaną. Następnie nałożyć do formy babkowej i wstawić do zamrażalnika na 12 godzin.Na pół godziny przed podaniem krem przełożyć do lodówki, następnie wyłożyć na talerz i przybrać wiórkami czekoladowymi oraz grubo posiekanymi migdałami. Smacznego