Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Krem waniliowy z pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Krem waniliowy z pianką z białek jest bardzo delikatny i smaczny.

Krem waniliowy z pianką

Składniki:

Krem waniliowy z pianką

 

  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Krem waniliowy z pianką
Żółtka z 3 łyżeczkami cukru utrzeć do białości. Białka z pozostałym cukrem i szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Mleko z cukrem waniliowym zagotować. Pianę podzielić na 4 części. (4 "kule") Łyżką włożyć do wrzącego mleka, zagotować, odwrócić, wyjąć łyżką cedzakową, włożyć kule do salaterek. Wrzące mleko połączyć z utartymi żółtkami, mieszając, gotować do zgęstnienia. Gdy zgęstnieje oblać kremem kule z piany, pozostawić do ostudzenia.

Tagi:

jajko jajka