Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 296]

Ciasto miodowe z prostym kremem waniliowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zazwyczaj moje miodowniki były oparte na cieście kruchym. Tym razem jednak przygotowałam ciasto biszkoptowe. Mój miodownik przez to jest szybki w przygotowaniu. Przypomina nieco tort. Jest to łatwe i bardzo smaczne ciasto.

Ciasto miodowe z prostym kremem waniliowym

Składniki:

Ciasto miodowe z prostym kremem waniliowym

na ciasto miodowe

na krem waniliowy

  • 300 ml mleka
  • 250 g gotowego kremu waniliowego

dekoracja

  • 150 g dżemu morelowego

Sposób przygotowania:

Ciasto miodowe z prostym kremem waniliowym
Ciasto miodowe: Jajka ubijam wraz z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy dodaję olej i miód. Miksuję. Dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Miksuję. Ciasto przelewam do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Piekę około 40 minut w 180 stopniach. Studzę. Kroję na pół.

Krem waniliowy: Proszę miksuję wraz z mlekiem na gładki krem.

Na spód ciasta smaruję dżem morelowy. Na dżemie układam 1/2 kremu waniliowego. Układam drugą połowę ciasta. Smaruję kremem. Dowolnie dekoruję.