WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Marchewkowe ciasto czekoladowe z kremem waniliowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo wilgotne, dość ciężkie ciasto marchewkowe z kakao, przekładane pysznym waniliowym kremem na bazie masła.

Marchewkowe ciasto czekoladowe z kremem waniliowym

Składniki:

Marchewkowe ciasto czekoladowe z kremem waniliowym

Ciasto

  • 3 szkl mąki
  • 2 szkl marchewki
  • 3/4szkl oleju kokosowego
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 5 łyżek kakao
  • polewa czekoladowa

Krem

  • 1 kostka masła
  • 3 żółtka
  • 3/4 szkl cukru
  • cukier waniliowy lub wanilia

Sposób przygotowania:

Marchewkowe ciasto czekoladowe z kremem waniliowym
Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, kakao, olej i marchewkę.

Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy 1 godziny w 180 stopniach, sprawdzając patyczkiem. Po wystudzeniu przekrawamy na pól.

Masło ucieramy na puszystą masę dodając następnie po jednym żółtku i łyżce cukru oraz cukier waniliowy. Przekładamy kremem ciasto i dekorujemy polewą czekoladową.