SUPERPRZEPIS

Krem z dyni hokkaido z mlekiem kokosowym

  • 7
  • kołczu
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Krem z dyni hokkaido z mlekiem kokosowym

Ten krem z pieczonej dyni ma ciekawy smak, piękny kolor i nutkę egzotyki. Idealny na jesienne dni.

Składniki:

Krem z dyni hokkaido z mlekiem kokosowym

 

  • 1 dynia hokkaido
  • 1 cebula
  • 500 ml wywaru warzywnego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • łyżeczka soku z limonki
  • kilka posiekanych pistacji
  • przyprawy (ja użyłem kminu rzymskiego, ziaren kolendry, ostrej i wędzonej papryki)
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Krem z dyni hokkaido z mlekiem kokosowym
Zanim ruszę do pracy rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Ładny, mocno pomarańczowy okaz dyni przekrawam na pół, wykrawam pestki. Blachę wykładam papierem, a na nim - ciętą stroną do dołu - kładę dynię. Piekę 30 - 45 minut, aż skórka zrobi się miejscami brązowawa, a miąższ będzie miękki przy nakłuwaniu widelcem.



Przygotowuję resztę składników zupy. Cebulę kroję w kostkę, prażę i miażdżę w moździerzu przyprawy, prażę orzechy lub pestki do wykończenia dania.



Kiedy dynia będzie już gotowa wyjmuję ją z piekarnika i czekam, aż będzie można ją bez szkód własnych wziąć do ręki. Kiedy już będzie można - przy pomocy łyżki wydrążam miąższ. Drobno kroję i podsmażam cebulę. Następnie do niej dodaję miąższ dyni i zalewam bulionem, dodaję przyprawy, całość podgrzewam, a kiedy jest już dostatecznie gorąca - wyłączam gaz i miksuje blenderem tak gładko jak się da.



Pod zmiksowaną zupą ponownie włączam gaz i dodaję miód, sok z limonki oraz mleko kokosowe. Jeżeli zupa jest za gęsta można dodać wywaru albo wody. Dodaję sól i pieprz i próbuję do osiągnięcia "swojego" smaku.



Zupę przecieram jeszcze przez drobne sitko, aby była naprawdę aksamitna. Jeżeli to konieczne przed podaniem podgrzewam, a na talerzach posypuję chrupiącym akcentem - tym razem pistacjami, ale równie dobre będę prażone pestki dyni. Następnym razem dodam też na środek kawałek koziego, miękkiego sera - będzie się idealnie komponował ze smakiem zupy.