monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Krem z kalafiora i cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Warzywna zupa to jedno z lepszych dań dla osób będących na diecie, ja gotuje sobie porcję na 2-3 dni a potem w słoiku zabieram do pracy i odgrzewam tam sobie. Nie mam stresu,że będę podjadać i zjem przynajmniej jeden posiłek na ciepło...

Krem z kalafiora i cukinii

Składniki:

Krem z kalafiora i cukinii

 

  • 1 kalafior- 730 g
  • 2 cukinie- 465 g
  • 1 marchewka- 100 g
  • 1 mała pietruszka- 30 g
  • Kawałek selera-25 g
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego- 10 g
  • 1250 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • Pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Krem z kalafiora i cukinii

ETAP 1:

Krem z kalafiora i cukinii
marchewkę pietruszkę i seler zeszklić na oleju

Warzywa umyć, pietruszkę marchewkę i seler obrać. Pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać olej kokosowy i wrzucić pokrojone warzywa. Delikatnie je zrumienić i następnie wlać wodę i doprowadzić do wrzenia.

ETAP 2:

Krem z kalafiora i cukinii
do gotującego się wywaru dodać kalafior i cukinie

W między czasie kalafior podzielić na różyczki a cyknie pokroić w grube plastry. Gdy w garnku woda będzie się gotować, doprawić solą i wrzucić kalafior. Gdy będzie na wpół miękki dodać cukinię i gotować do miękkości wszystkich warzyw.

ETAP 3:

Krem z kalafiora i cukinii
na koniec zupę dokładnie zmiksować blenderem

Zdjąć z ognia, dokładnie zblendować i doprawić pieprzem. Smacznego!