mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Krem z kaszy manny i kokosu do ciast

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna, maślano-kokosowa masa z alkoholem

Krem z kaszy manny i kokosu do ciast Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krem z kaszy manny i kokosu do ciast

 

  • 1 szkl. kaszy manny
  • 1 szkl. wiórków kokosowych
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. wódki
  • 1 kostka margaryny np. Kasia

Sposób przygotowania:

Krem z kaszy manny i kokosu do ciast
Do litrowego słoika wsypuję kokosowe wiórki, surową kaszę mannę, cukier i dokładnie wszystko mieszam. Następnie suche składniki umieszczone w słoiku zalewam wódką. Słoik z zawartość szczelnie zamykam tak aby alkohol nie wywietrzał. Słoik wstawiam do lodówki na noc aż suche składniki wchłoną wódkę i masa napęcznieje. Następnego dnia wyjmuję słoik z lodówki, a masę wykładam do makutry. Najpierw ucieram samą masę, potem dodaję bardzo powoli, stopniowo, miękką margarynę i całość ucieram drewnianą pałką do otrzymania puszystego kremu. Takim kremem można przekładam różne ciasta, np. biszkopty.
Krem z kaszy manny i kokosu do ciast
Zawartość słoika przekładam do makutry i ucieram z miękkim masłem