MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Krem z kukurydzy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zobacz przepis na słodki krem z kukurydzy, podany z pieczywem czosnkowym.

Krem z kukurydzy

Składniki:

Krem z kukurydzy

 

  • 2 puszki kukurydzy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 1 kostka rosołowa
  • 1,5 litra wody
  • (można użyć bulionu)
  • chleb tostowy
  • masło
  • czosnek
  • cebulka dymka
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Krem z kukurydzy
Marchew, pietruszkę i ziemniaki kroimy w drobną kostkę, cebulę w piórka. Warzywa wrzucamy do garnka z wodą/bulionem. Gdy zaczną się gotować, doprawiamy kostką i pieprzem. Po około 10 minutach dodajemy odcedzoną kukurydzę i gotujemy kolejne 10 minut. Zupę miksujemy na krem. Masło czosnkowe: masło wyciągamy z lodówki by zmiękło. Kilka ząbków czosnku wyciskamy przez praskę. Cebulę dymkę - zieloną część - bardzo drobno siekamy. Czosnek i cebulkę dodajemy do masła, doprawiamy solą i pieprzem - wszystko dokładnie "gnieciemy" - użyłam ubijaka do ziemniaków Kromki chleba tostowego kroimy w trójkąty, smarujemy masłem i pieczemy w piekarniku - ok 10 minut w 200stopniach. Gotowy krem podajemy z grzankami. Smacznego!