Sposób przygotowania:
Krem z kukurydzy z kiełbasą
Do garnka wlewamy rosół lub bulion, dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka, marchewkę, opłukaną i odcedzoną kukurydzę a także ząbek czosnku i imbir. Gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy odrobinę kurkumy i wlewamy mleko kokosowe – gotujemy jeszcze 10 minut. Zupę blendujemy ( możemy przetrzeć zblendowaną zupę przez sitko – będzie gładsza), i gotujemy ją jeszcze 10 minut na wolnym ogniu. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy ostrą paprykę i chwilę przesmażamy. Kiełbasę kroimy na plasterki i podsmażamy ją aż do zarumienienia na paprykowej oliwie. Zupę doprawiamy do smaku solą pieprzem. Nalewamy porcję na talerz, na wierzchu układamy zarumienioną kiełbasę i całość posypujemy posiekaną kole drą, serwujemy od razu.
smokii