Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Krem z kukurydzy z kiełbasą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Szybka, aromatyczna i bardzo słoneczna zupa krem z kukurydzy, podkreślona mlekiem kokosowym i serwowana z chrupiącą, lekko paprykową kiełbasą :)

Krem z kukurydzy z kiełbasą

Składniki:

Krem z kukurydzy z kiełbasą

 

  • 250 ml rosołu lub bulionu
  • 200 ml kokosowego mleka
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 duży ziemniak
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczka kurkumy
  • 3 plasterki świeżego imbiru
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • 150 gram kiełbasy wędzonej
  • Garść świeżej kolendry

 

Sposób przygotowania:

Krem z kukurydzy z kiełbasą
Do garnka wlewamy rosół lub bulion, dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka, marchewkę, opłukaną i odcedzoną kukurydzę a także ząbek czosnku i imbir. Gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy odrobinę kurkumy i wlewamy mleko kokosowe – gotujemy jeszcze 10 minut. Zupę blendujemy ( możemy przetrzeć zblendowaną zupę przez sitko – będzie gładsza), i gotujemy ją jeszcze 10 minut na wolnym ogniu. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy ostrą paprykę i chwilę przesmażamy. Kiełbasę kroimy na plasterki i podsmażamy ją aż do zarumienienia na paprykowej oliwie. Zupę doprawiamy do smaku solą pieprzem. Nalewamy porcję na talerz, na wierzchu układamy zarumienioną kiełbasę i całość posypujemy posiekaną kole drą, serwujemy od razu.