marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Krem z kurek i topionego sera.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Grzyby oczyścić i opłukać i wraz z pokrojoną cebulą podsmażyć i dodać do wywaru,gotować 45 min.Doprawić,przecedzić,przetrzeć.Dodać serki.

Krem z kurek i topionego sera.

Składniki:

Krem z kurek i topionego sera.

 

  • 1,5 l.wywaru jarzynowo-mięsnego,
  • 1/2 kg.kurek świeżych,
  • 1 cebula,
  • 2-3 serki topione,
  • 3 łyżki oleju,
  • pęczek natki zielonej,
  • pieprz czarny mielony lub biały,
  • sól,
  • 2 listki laurowe,
  • kilka kulek ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

Krem z kurek i topionego sera.
Przygotować składniki na bulion jarzynowo-mięsny,zalać wodą,do- -dać przypraw zapachowych jak liść laurowy i ziele,obgotować,a międzyczasie zeszklić na oleju obraną,posiekaną cebulę,a potem podsmażyć oczyszczone,opłukane,osuszone kurki.Następnie dodać je do wywaru i gotować pod przykryciem z 40-45 min.Przecedzić do drugiego garnka zupę przez sito,przecierając pałką miękkie grzyby i jarzyny,zebrać papkę z spodu sitka,rozmieszać w wywarze,odrzucić odpadki w tym listki i ziele. Doprawić pieprzem i solą,ponownie przetrzeć wywar na krem,zaprawić 2-3 kostkami serków topionych,wymieszać.Podawać zupę-krem na głębokich talerzach lub w dużych filiżankach do zup,posypaną siekaną natką pietruszki.