marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Krem z likierem kawowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Jajka po sparzeniu, rozbić, oddzielić żółtka od białek utrzeć z cukrem na parze. Kremówkę ubić na sztywno, połączyć całość.Chłodzić z 40 m.

Krem z likierem kawowym

Składniki:

Krem z likierem kawowym

 

  • 6-8 żółtek,
  • 2,5 szklanki cukru,
  • 400 g.śmietany kremówki,
  • śmietan-fix,
  • 1 butelka węgierskiego likieru kawowego,
  • 2-3 łyżki żelatyny namoczonej w zimnej wodzie,
  • cukierki kawowe lub czekoladowe w kształcie ziarenek do kawy
  • do dekoracji.

 

Sposób przygotowania:

Krem z likierem kawowym
Jajka w skorupkach zanurzyć we wrzącej wodzie, aby zabić bakterie, po czym rozbić i oddzielić osobno żółtka od białek. Żółtka utrzeć na parze z cukrem do białości. Odstawić i ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie na spodku. Kremówkę ubić na sztywno dodając zagęstnik, a następnie wstawić w misce do lodówki na 40 min. Po upływie czasu wyjąć naczynie z kremówką i połączyć z masą żółtkową, likierem i spęczniałą żelatyną. Wymieszać całość i przełożyć do 5-6 pucharków lub wysokich kieliszków deserowych. Wstawić pucharki na 45 min. do lodówki na najwyższą półkę. Po wyjęciu udekorować desery czekoladowymi cukierkami w kształcie ziarenek kawy.

Tagi:

kawa