Saja

Saja

Kuchcik
[Przepisów: 7]

Krem z maku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Krem z maku z biszkoptami.

Krem z maku

Składniki:

Krem z maku

 

  • 300g maku
  • 2 szkl. mleka
  • 4 żółtka
  • szkl. cukru
  • po 50 g posiekanych migdałów,orzechów pekan
  • 20g żelatyny
  • 2 białka
  • szklanka bitej śmietany
  • opakowanie biszkoptów szampanek
  • 4 łyżki rumu
  • czekolada

Sposób przygotowania:

Krem z maku
Mak opłukac ,osączyc. Zalac mlekiem i gotowac ok 5 minut. Dokładnie osączyc, 2 krotnie zemlec. Żółtka utrzec z połową cukru. Dodac do maku i wymieszac z 2/3 posieknaych migdałów i orzechów. Żelatynę rozpuscic w 2 łyżkach wrzątku, ostudzic i wlac do kremu. Białka ubic z reszta cukru, razem z bita śmietana dodac do kremu. Pucharki wyłożyc biszkoptami , skropic je rumem. Do środka włozyc krem. Zostawic do zastygnięcia,udekorowac czekolada,migadałmi i orzechami.